Domácí mlékař
Ať už zpracováváte nekonečný proud mléka, anebo si chcete vyzkoušet domácí syreček, je tu pro vás Mlékař.
Napsala Klára Hadašová, autorka blogu Co nového na kopci.
Sýry bereme jako něco, co dělá někdo jiný, a přesto je jíme snad denně. Prý stačí jen podojit domácí zvíře a… a co vlastně dál? Ve škole nám říkali něco o bakteriích, enzymu, solení, obracení, ale jak to všechno do sebe zapadá?
I kdybyste si měli o jednom víkendu zkusit z doneseného selského mléka udělat jednu jedinou kostičku Lučiny, je Mlékař skvělým čtením k pochopení suroviny a výrobků, které většina z nás běžně konzumuje.
Můžu zaručit, že po přečtení u té Lučiny nezůstanete a budete chtít vědět, jestli dokážete i mozzarellu, camembert nebo zlato. Blaťácké.
Z obsahu knihy Domácí mlékař
- kapitola
- Mléko
- Vybavení domácího mlékaře
- Zrání mléka
- Srážení mléka
- Tvarování a lisování sýrů
- Solení sýrů
- Zrání sýrů
- kapitola
- Smetana a výrobky ze smetany
- Jogurt a výrobky z jogurtu
- Kysaná mléka
- Tvaroh a výrobky z tvarohu
- Syrovátka
- kapitola
- Měkké a poloměkké sýry
- Měkké sýry s plísní nebo mazem na povrchu
- Sýry s plísní v těstě
- Sýry zrající v chladu
- Pařené hnětené sýry
- Efektní sýry
- Sýry ve slaném nálevu
- Polotvrdé až tvrdé sýry
- Polotvrdé sýry s nízkodohřívanou sýřeninou
- Polotvrdé sýry s nelisovanou dohřívanou sýřeninou
- Lisované sýry s dohřívanou vymývanou sýřeninou
- Polotvrdý sýr s vymývanou sýřeninou
- Sýry čedarového typu
- Sýry ementálského typu
- kapitola
- Receptury, které se nikam nevešly (majonézy, pacholík, zmrzlina)
- kapitola
- Vady mléka
- Vady jogurtu
- Vady podmáslí
- Vady másla
- Vady sýrů