Mléčný kefír
Od nás pro vás
- V zásilce asi 40 g čerstvé a živé kultury — kefírových zrn
- Bez újmy přežije 2-3 dny dopravu Zásilkovnou, ani týden není problém
- Baleno hermeticky v LD-PE sáčku
- Krmíte živočišným mlékem
- Inkubace při pokojové teplotě
- Vyrobí asi 0,3 litru mléčného kefíru denně, množství se navyšuje postupně
- Při správném chovu zvládne nekonečný počet opakování (a roste!)
- Určen i úplným začátečníkům
Co je mléčný kefír
Mléčný kefír je mezofilní symbiotická kolonie různých druhů laktobacilů, kvasinek a dalších mikroorganismů, které při pokojových teplotách prokysávají mléko, tím ho ochucují, napěňují a konzervují. Kultura vypadá jako pružné neprůhledné želatinové hrudky — to jsou domky, které si bakterie samy staví z živin v mléce. Kultura se při správné a pravidelné výživě množí a vydrží vám věčně.
Chuť je různá podle poměru množství kultury k mléku a délce fermentace: mléko lze nechat prokysat jen krátce (den) nebo dlouho (více dnů). Ve výsledku je nápoj buď mírně nakyslý, anebo opravdu hodně ostře kyselý. Probíhá-li fermentace v pevně uzavřené nádobě, vybuduje se tlak a nápoj bude perlivý.
K výrobě se používá pasterizovaného plnotučného kravského, kozího nebo ovčího mléka. Pasterizaci mléka zdůrazňujeme, protože v syrovém (raw) mléce se mohou při inkubaci pomnožit dost ošklivé věci.
Na veganské pokusy mléčný kefír bohužel nejspíš nezabere, ale s oddělenou částí kolonie můžete krátkodobě experimentovat. Osoby s intolerancí laktózy by si měly vyzkoušet snášenlivost tohoto výrobku, většinu laktózy bakterie přemění na odpadní látky, zvláště u dlouhodoběji prokysaného nápoje.
Jak se liší od kefírů z obchodu?
Mléčný kefír je symbiotická životaschopná kolonie různých mikroorganismů, která se umí vlastními silami a vzájemnou kooperací při správné výživě plnotučným mlékem bránit patogenům — proto může přežít věky. Její biologické složení je mnohem pestřejší, než jaké je u kupovaných výrobků.
Kupované kefíry bývají sice chutné, ale ve výrazu jaksi neškodné a probiotik neobsahují tolik, jako kefír divoký.
Co MLÉČNÝ KEFÍR NENÍ
I o mléčném kefíru píšou zdravovědné blogy a knihy jako o zázračné houbě ze starodávného Kavkazu, nešetří se superlativy o zdravotních přínosech. Mléčný kefír však není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár mléčných bakterií a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných mléčných výrobků, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.