Tibetská houba
Kultura pro přípravu… pro přípravu vlastně čeho? Co je tibetská houba? Je to opravdu houba a je vůbec z Tibetu?
Tibetská houba je lidový a nepřesný název pro některou ze symbiotických fermentačních bakteriálních a kvasinkových kolonií sloužících k domácí výrobě některého z nápojů.
Čert ví, kde se vlastně domnělé místopisné označení původu vlastně vzalo, ale bude asi tak přesné, jako u španělských ptáčků nebo ruského vejce.
Ani označení houba není jakkoliv spjato s realitou, všechny fermentační kultury, které bereme do rukou ve formě želatinu připomínajících zrn či placek, jsou polysacharidovými produkty bakterií a nemají s říší hub nic společného.
Pokud jste někde mezi lidmi zaslechli termín tibetská houba, pak bylo myšleno pravděpodobně:
mléčný kefír na přípravu hustého mléčného kysaného nápoje | |
vodní kefír na přípravu kvašené vodní limonády | |
kombucha na přípravu octové limonády |