Lži a mýty o tom, co jíme
Báječné čtivo pro ty, kteří vyhledávají na obalech potravin značky BEZ CUKRU, TUKU, GLUTAMÁTU, SOLI A LEPKU.
Titul je již doprodán na celém českém trhu.
Napsal Alan Lenovitz.
Mám moc rád hon na mýty a pověry, které ve společnosti zakořenily a už nejdou vyndat. V knize Lži a mýty o tom, co jíme si dal autor práci s dohledáním původu těch největších mýtů, které se za posledních sto let urodily, často z nevědomosti nebo prosté honby za slávou. Allan není odborníkem na potraviny, ale univerzitním profesorem religionistiky, takže má dlouholeteé profesionální zkušenosti se vznikem pověstí a rituálů a jeho pohled na problematiku je velmi svěží, čtivý a často i vtipný. Každý mýtus vezme pěkně od zdroje, porovná s odedávnými praktikami a sociologickými jevy, přidá řádně ozdrojovanou vědeckou argumentaci a vysvětlí, proč mezi lidmi daný strach zůstává i přes veškeré snahy odborníků dodnes.
Autor samozřejmě v jednotlivých oblastech nebagatelizuje skutečná onemocnění, naopak velmi přístupnou formou vysvětluje jejich příčinu a vývoj jejich pochopení lidstvem. Věděli jste například, že celiakie byla léčena banánovou dietou? Až na to, že úspěšnost vůbec nespočívala v zařazení banánů do výživy.
Knížku asi nebudete brát každý den do ruky a vracet se k ní pro praktické rady nebo upevňování znalostí, ale jsem si jist, že po jednom nebo dvou přečteních poslouží velmi dobře jako putovní titul. Jakmile někoho ve své rodině přistihnete u věty „Oni ale říkali, že…“, ihned mu knihu strčte do ruky k povinné četbě. Strachy a stresové hormony jsou totiž mnohdy většími škodily, než samotné ostrakizované potraviny.
Z obsahu knihy
- Sci-fi je pořád jenom fikce
- Lež o lepku
- Tučná kouzla
- Šílenství kolem cukru
- Hřích soli
- Výživový mýtus o detoxikaci