Kurz pečení chleba
Voňavý, vyklenutý, proužkovaný, vypečený a hlavně VÁŠ kvasový chléb, který si během odpoledního kurzu upečeme od začátku do konce.
Tento kurz už nepořádám veřejně pro skupiny, pouze na poptávku s individuálním dojezdem k vám na Podivuhodné fermentační odpoledne.
TémaTA
Vláďa Sojka, spoluautor blogu Zkvašeno, projektu PečemPecen a zakladatel projektu Piccolo Neexistuje, vás provede celým procesem výroby vlastního domácí bochníčku klasické Šumavy. Kurz je jak praktický, tak obsahuje teoretický výklad s prezentací. V průběhu výkladu probereme tato témata:
- význam výživy
- mouky, zrání, enzymy
- kvas
- těsto, konzistence, vypracování lepku
- zrání těsta, kynutí
- pečení
- časté chyby a řešení problémů
Jízdní řád
- 13:00 — 14:00 zadělávání těsta z aktivního žitného kvasu
- 14:00 — 15:30 teorie
- 15:30 — 16:00 překládání těsta, vložení tvaru do ošatky
- 16:00 — 17:30 svačina, diskuze
- 17:30 — 18:00 pečení
- 18:00 — závěr.
Cíl
Po skončení kurzu budete vědět, jaké mouky se na klasický český chleba používají, jaký mají význam pro naši výživu, jakou má mít těsto konzistenci, jak založit, vést a oživit kvas, jak si najít pečící profil své trouby. Budete vybaveni i skripty, která vám v období usazování nově nabytých vědomostí pomohou s jejich uspořádáním. Od cesty dostanete sušený i čerstvý žitný kvas a samozřejmě si budete hrdě odnášet svůj krásný teplý a voňavý pecen.