FERMENTÁRUM.CZ

0
90 receptů a principy fermentace obsahuje ZKVAŠENO 📖 kuchařka na doma

Spory plísně na tofu

100 Kč za kus
skladem 19 ks
+

Čínská kulturní plíseň na fermentaci tofu voní nemravně a chutná exoticky!

Od nás pro vás

Upozornění: tyto fermenty umí opravdu silně zapáchat, proto je nekonzumujte 'přes moc' a raději je vyhoďte, jsou-li na vás aromatické přespříliš. Při tepelné úpravě myslete také na své okolí, abyste sousedům nepřipravili ve sdílené panelákové digestoři nevítaný výlet do Číny. Opravdu je někdy potřeba vařit venku na čerstvém vzduchu, zvažte dané okolnosti a své možnosti, buďte ohleduplní.

CO JE chlupaté tofu

Jedná se o potravinářsky využitelnou plíseň z rodu Mucor, která se v Číně používá na fermentaci pevného tofu. Tofu je směsí vysrážených rostlinných bílkovin ze sójového mléka a nemá samo o sobě nijak zvlášť zajímavou chuť. Fermentací však lze složité látky rozložit na látky jednodušší a odemknout tak nebývalé chuťové a aromatické vjemy. Lze to samozřejmě provést spontánně, vystavit tofu všem mikroorganismům v jeho okolí a nechat jej porůst plísněmi a bakteriemi bez jakékoliv kontroly, což však není dost bezpečné. Pokud na tofu nanesete spory kulturní plísně, vyroste na něm během 36 hodin velmi bohaté jednodruhové mycelium a houba začne bílkoviny rozkládat. Poté se tofu frituje nebo nakládá s kořením jako zrající sýr.

Čistá očkovací kultura se používá jednorázově, nedoporučuje se pěstovat a sklízet další generace spor kvůli kontaminaci, ke které nevyhnutelně dochází během inkubace v běžném kuchyňském prostředí.