Zdravá střeva
Autoři shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi mikrobiotou a zdravím, a to bez pachutě ezoteriky.
Napsali Justin a Erica Sonnenburgovi, recenzovala Zuzka Ouhrabková na blogu Zkvašeno.
Vědci Justin Sonnenburg, Ph. D. a Erica Sonnenburgová, Ph. D. jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.
Věděli jste, že ve střevech průměrného obyvatele západu žije až o třetinu méně mikrobiálních kmenů než ve střevech lidí z oblasti Amazonie?
Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.
Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.
Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.
Dozvíte se
- Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)
- Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech
- Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují, a proč to není mozek, kdo má právo veta
- Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí
- Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá
- Že přenos střevní mikrobioty z jednoho jedince na druhého (transplantace) často vede k zlepšení zdraví (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)
- Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné
- Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou
- Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem
- Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat
- Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat
- Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě
- Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života
- A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)
Údaje o knize
Název původní knihy: | The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-term Health |
---|---|
Překladatel: | Filip Drlík |
Počet stránek: | 280 |
Počet ilustrací: | 6 |
Vazba: | brožovaná |
Barevnost: | černobílá |
ISBN: | 978-80-7555-999-9 |
Formát: | 143 × 215 mm |