FERMENTÁRUM.CZ

0
Příští expedice zásilek: dnes odpoledne
Sleva na tibíky a bohaté porce 150 g v jednom balíčku!

Kombucha kultura (SCOBY)

200 Kč za kus

+

Fermentační kultura na domácí přípravu kombuchové nebo jun limonády osvěžující chuti ze sladkého čaje.

S kombuchovými placičkami jsem také ve skluzu, v chladnějším zimním období bakterie přistavují pomalu. Do sáčku vkládám někdy třeba dvě tenčí, protože na formě placky nezáleží — důležité jsou počty mikroorganismů a ty jsou vždy dostatečné.

Od nás pro vás

Co je kombucha

Kombucha je kvašený nápoj ze sladkého čaje, který nafermentují mikroorganismy ze symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou octové bakterie rodu Komagataeibacter, budující pružnou blánu (placku) z bakteriální celulózy, kterou v dalších a dalších vrstvách přistavují. Hlavní ochucujícím produktem bakterií je kyselina octová. Kombucha (placka) není houba, jedinými pravými houbami ve skutečnosti jsou jen neviditelné kvasinky uvnitř a v nápoji.

Ve výsledném nápoji připraveném dle receptu v návodu se v chuti a vůni projevují tóny květin, medu a jablečného octa s decentní kovovou notou. Dobře vychlazená a napěněná kombucha připomíná perlivý jablečný mošt.

Nemusíte shánět jinou kulturu na nápoj jun ze zeleného čaje a medu nebo red rumi z ibišku a šípku. Všechny tyto kultury jsou zaměnitelné.

Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.

Pro našince zvyklého spíš na hořké pivo a komerční mrtvé limonády z cukru a kyseliny citrónové může být na první dojem výraz octové kyselinky trochu zvláštní, ale je to stejné jako se slanou zubní pastou: jak si na ni zvyknete, nechcete už jinak!

K čemu se kombucha používá

To je prosté — k doplnění pitného režimu o nový a chuťově zajímavý nápoj namísto konzumace úplně zbytečných kupovaných nápojů postavených na glukózo-fruktózovém sirupu a kyselině citrónové. Nápoj si může každý připravit podle své vlastní chuti, míchat jej s dalšími ovocnými nebo zeleninovými šťávami, pít jej sladký, úplně suchý, nebo extrémně kyselý - jak je libo!

Co kombucha není

I o kombuše píšou zdravovědné blogy jako o zázračné houbě ze starodávného Japonska nebo Číny, nešetří se superlativy o zdravotních přínosech. Kombucha však není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár octových bakterií a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.