FERMENTÁRUM.CZ

0
Příští expedice zásilek: pondělí 25. 11. odpoledne. Vykupuji mléčný kefír!

Kombucha kultura (SCOBY)

200 Kč za kus

+

Fermentační kultura na domácí přípravu kombuchové nebo jun limonády osvěžující chuti ze sladkého čaje.

Od nás pro vás

Co je kombucha

Kombucha je kvašený nápoj ze sladkého čaje, který nafermentují mikroorganismy ze symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou octové bakterie rodu Komagataeibacter, budující pružnou blánu (matku) z bakteriální celulózy, kterou v dalších a dalších vrstvách přistavují. Hlavní ochucujícím produktem bakterií je kyselina octová. Kombucha (matka) není houba, jedinými pravými houbami ve skutečnosti jsou jen neviditelné kvasinky uvnitř a v nápoji.

Ve výsledném nápoji připraveném dle receptu v návodu se v chuti a vůni projevují tóny květin, medu a jablečného octa s decentní kovovou notou. Dobře vychlazená a napěněná kombucha připomíná perlivý jablečný mošt.

Nemusíte shánět jinou kulturu na nápoj jun ze zeleného čaje a medu nebo red rumi z ibišku a šípku. Všechny tyto kultury jsou zaměnitelné.

Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.

Pro našince zvyklého spíš na hořké pivo a komerční mrtvé limonády z cukru a kyseliny citrónové může být na první dojem výraz octové kyselinky trochu zvláštní, ale je to stejné jako se slanou zubní pastou: jak si na ni zvyknete, nechcete už jinak!

K čemu se kombucha používá

To je prosté — k doplnění pitného režimu o nový a chuťově zajímavý nápoj namísto konzumace úplně zbytečných kupovaných nápojů postavených na glukózo-fruktózovém sirupu a kyselině citrónové. Nápoj si může každý připravit podle své vlastní chuti, míchat jej s dalšími ovocnými nebo zeleninovými šťávami, pít jej sladký, úplně suchý, nebo extrémně kyselý - jak je libo!

Co kombucha není

I o kombuše píšou zdravovědné blogy jako o zázračné houbě ze starodávného Japonska nebo Číny, nešetří se superlativy o zdravotních přínosech. Kombucha však není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár octových bakterií a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.