Kombucha kultura (SCOBY)
Fermentační kultura na domácí přípravu kombuchové nebo jun limonády osvěžující chuti ze sladkého čaje.
Od nás pro vás
- V zásilce asi 50 g celulózová placka a čerstvý aktivní zákvas
- Bez újmy přežije 2-3 dny dopravu Zásilkovnou, ani týden není problém
- Baleno hermeticky v LD-PE sáčku
- Krmíte sladkým čajem
- Inkubace při pokojové teplotě
- Vyrobí asi 0,5 litru kombuchového nápoje, na větší množství se přechází pozvolna
- Při správném chovu zvládne nekonečný počet opakování (a roste!)
- Určena i úplným začátečníkům
Co je kombucha
Kombucha je kvašený nápoj ze sladkého čaje, který nafermentují mikroorganismy ze symbiotické kolonie kvasinek a bakterií (angl. SCOBY = symbiotic colony of bacteria and yeast), jehož hlavní složkou jsou octové bakterie rodu Komagataeibacter, budující pružnou blánu (matku) z bakteriální celulózy, kterou v dalších a dalších vrstvách přistavují. Hlavní ochucujícím produktem bakterií je kyselina octová. Kombucha (matka) není houba, jedinými pravými houbami ve skutečnosti jsou jen neviditelné kvasinky uvnitř a v nápoji.
Ve výsledném nápoji připraveném dle receptu v návodu se v chuti a vůni projevují tóny květin, medu a jablečného octa s decentní kovovou notou. Dobře vychlazená a napěněná kombucha připomíná perlivý jablečný mošt.
Nemusíte shánět jinou kulturu na nápoj jun ze zeleného čaje a medu nebo red rumi z ibišku a šípku. Všechny tyto kultury jsou zaměnitelné.
Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.
Pro našince zvyklého spíš na hořké pivo a komerční mrtvé limonády z cukru a kyseliny citrónové může být na první dojem výraz octové kyselinky trochu zvláštní, ale je to stejné jako se slanou zubní pastou: jak si na ni zvyknete, nechcete už jinak!
K čemu se kombucha používá
To je prosté — k doplnění pitného režimu o nový a chuťově zajímavý nápoj namísto konzumace úplně zbytečných kupovaných nápojů postavených na glukózo-fruktózovém sirupu a kyselině citrónové. Nápoj si může každý připravit podle své vlastní chuti, míchat jej s dalšími ovocnými nebo zeleninovými šťávami, pít jej sladký, úplně suchý, nebo extrémně kyselý - jak je libo!
Co kombucha není
I o kombuše píšou zdravovědné blogy jako o zázračné houbě ze starodávného Japonska nebo Číny, nešetří se superlativy o zdravotních přínosech. Kombucha však není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár octových bakterií a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.