FERMENTÁRUM.CZ

0
Příští expedice zásilek: pondělí 25. 11. odpoledne. Vykupuji mléčný kefír!

Vodní kefír (TIBI krystaly)

300 Kč za kus
není skladem

Čerstvá kultura pro přípravu živé šumivé limonády z vody a cukru s příchutěmi, které čekají jen na vaši fantazii.

Bakterie staví nová zrna teď dost pomalu. Pokud je něco v nabídce, objednávejte, v opačném případě je pauza.

Od nás pro vás

Co je vodní kefír

Znáte ho jako tibi krystaly nebo pod různými jinými variacemi na slovo 'houba'. Opět (stejně jako u jiných kultur) se sluší připomenout, že se nejedná ani o houby, ani o krystaly, ale polysacharidové útvary, jakási zrna, která si pro svou potřebu staví bakterie mléčného kvašení a poskytují tak útočiště i dalším mikroorganismům, se kterými jsou v nápoji jedna ruka. Zrna vkládáte do sladké vody, jejich mikrobiální obyvatelé cukr ve vodě konzumují, nápoj okyselují kyselinou mléčnou, vypouští do něj oxid uhličitý, alkohol, glycerol a manitol a přistavují další a další zrna. Takto si můžete kulturu vést donekonečna, stačí jen měnit každé 2-3 dny sladkou vodu.

Vzniklý nápoj je příjemně navinulý a sladký podle množství cukru, které do roztoku sypete, a samozřejmě i podle doby, po kterou necháte nálev kysat. Voní trošku jako víno. Nepije se však zpravidla úplně samotný, tak moc zajímavý zase není, ale s takto připravenou vodou můžete rozkvasit spoustu dalších šťáv, džusů a bylinkových nálevů. Živý chininový tonik, mojito, brusinkový šumák nebo hustý perlivý banán? Žádný problém!

Pozor! Kvašené limonády obsahují podle délky fermentace, nálady přítomných kvasinek a množství dodaných zkvasitelných cukrů až jednotky procent alkoholu, klidně i jako pivo.

Co vodní kefír není

Téměř 100 % všech internetových blogů o zdravé výživě tvrdí o této kolonii kultur, že je z Japonska či Tibetu, a co je za Japonska či Tibetu, to musí být přeci zázračně zdravé, ne? Inu, ne. Vodní kefír není nic zázračného, kouzelného ani léčivého. Není to probiotikum, lék, anticovid ani prevence proti moribundu. Je to jen pár laktobacilů a kvasinek, které z cukru udělají nějaké ty odpadní látky, které jsou shodou okolností docela dobré a zábavné na chuť. Nevkládejme falešné naděje a přílišná očekávání zdravotních účinků do fermentovaných limonád, připravujme si je pro zábavu, chuť a poznání.