Miso
Od nás pro vás
Aktuálně v nabídce:
- sušené vegan parmigiano 50 g (hrachové miso a lahůdkové droždí)
- sušené 7 chutí 50 g (hrachové miso, lahůdkové droždí, chilli, černý a bílý sezam, mořská řasa, japonský pepř, zázvor, yuzu)
- sušené s kampotským pepřem 50 g (hrachové miso, kampotský pepř, lahůdkové droždí)
Sušené miso od Smolíků
Kolega Václav v úzké spolupráci s nemlékárnou popadne rýžovo-hrachové miso, usuší jej, rozemele na prášek a dochucuje vybranou směsí koření a lahůdkového droždí. Vzniká tak první české, lokální sušené miso z bio surovin a bez přidané chemie. Tato varianta je 50 g sušené mugi miso hrách+kroupy, se silnou masovou umami chutí a jemnou aciditou.
K čemu je miso
Miso pasty jsou pravděpodobně nejuniverzálnějším ochucujícím a vyživujícím prvkem japonské kuchyně, zpravidla se skládají ze soli, luštěniny a obiloviny, která byla naočkovaná domestikovanou jedlou plísní kodži. Díky enzymům pasta zraje a složité nutriční látky se v ní rozkládají na jednodušší lahodnější komponenty: škroby na cukr, bílkoviny na aminokyseliny s umami chutí, laktobacil to všechno zakysává kyselinou mléčnou.
Základním použitím je miso pastu rozmíchat s trochou teplé vody, což supluje masový vývar, a vložit do ní oblíbené předvařené komponenty — vajíčko, tofu, zeleninu, mořské řasy, maso, rybu, rýžové nudle, luštěniny apod.
Běžně se též používají jako posilovač chuti polévek, omáček a dušených jídel, zkrátka všude tam, kde byste použili o něco méně hodnotná ochucovadla vegetu, masox nebo maggi. Pokud začínáte vaření svého pokrmu cibulovým základem, nesmí v něm miso chybět!