FERMENTÁRUM.CZ

0
90 receptů a principy fermentace obsahuje ZKVAŠENO 📖 kuchařka na doma

Tempeh startér

200 Kč za kus
skladem 13 ks
+

Spory kulturní plísně Rhizopus oligosporus, se kterými si snadno připravíte lahodný luštěninový tempeh plný proteinů a vlákniny.

Od nás pro vás

Co je tempeh

Tento pokrm se připravuje především v Indonésii, kde slouží jako levný a bohatý zdroj rostlinných bílkovin. Uvařená sója samotná není pro člověka skoro vůbec stravitelná, ale pokud se využijí nějaké fermentační postupy (jako například v natto nebo miso), živiny se zjednoduší, odemknou a tělo je dokáže využít. Toto zjednodušení provádí i tato jedlá plíseň, která luštěninou krásně proroste a vytvoří sametový bloček, který lze krájet.

V chuti i vůni je hotový čerstvý tempeh velmi nenápadný, třeba jako čerstvý hermelín. Nekonzumuje se rovnou, ale dále se tepelně zpracovává — buď blanšírováním nebo smažením plátků. Kousky smaženého tempehu jsou velmi delikátní, mají oříškovou chuť a uplatnění najdou v různých salátech, stir-fry, sendvičích, burgerech i omáčkách s rýžovou přílohou.

Výhody konzumace

Při zařazení tempehu do jídelníčku nejde o konzumaci živých kultur, daleko důležitější je příjem právě obsažených zjednodušených bílkovin a hlavně vlákniny — krmiva pro naší střevní mikrobiotu. Při fermentaci se tvoří mnoho zajímavých látek, za všechny lze jmenovat skupinu vitamínů B. Jedná se zkrátka o jeden z mnoha způsobů, jak si zpestřit jídelníček o prvky, které spadají do kategorie racionální výživy.