Spory plísně kodži
Startér na domácí pěstování plísně kodži (Aspergillus oryzae), naložte si svoje miso, saké nebo amazaké!
Od nás pro vás
- V zásilce asi 20 g očkovacího prášku se sporami kulturní plísně Aspergillus oryzae (kropidlák rýžový) od firmy Hishiroku
- Bez újmy přežije 2-3 dny dopravu Zásilkovnou, ani týden není problém
- Baleno hermeticky v LD-PE sáčku
- Krmíte vařenou luštěninou nebo obilovinou
- Inkubace při zvýšené teplotě asi 35 °C
- Nasladuje asi 20 kg obilovin
- Není určeno k opakovanému chovu a očkování z minulých várek (viz návod)
- Vhodné pro pokročilejší chovatele vybavené teploměrem
Pokud si na pěstování netroufnete a přesto byste si chtěli zkusit naložit nějaký výrobek, je k dispozici i hotová usušená kodži rýže.
Aktuálně jsou v nabídce dvě variety:
- plíseň s bílými sporami, která má silné sladovací vlastnosti a hodí se na široké spektrum použití: na světlé i červené miso, saké i amazaké;
- plíseň se zelenými sporami, která produkuje méně cukru (kvasinky ve výrobku pak nedělají tolik alkoholu a výrobek je stabilnější), hodí se na výrobu kome kodži za účelem staření masa, na tmavé miso a sójovou omáčku.
Co je kodži
Slovem kodži (jap. kōji) se rozumí buď samotná plíseň Aspergillus oryzae, anebo obilovina, na které plíseň vyrostla (např. v páře uvařená rýže, ječné kroupy, pohanka, pšenice, proso). Plíseň je perfektně jedlá, neprodukuje žádné mykotoxiny a umí danou obilovinu během svého čtyřicetihodinového růstu napustit trávicími enzymy, zčásti ji tedy nasladuje. Z výsledné enzymaticky bohaté obiloviny se vyrábí další tradiční asijské potraviny: miso, sójová omáčka, saké, dezert amazaké, ochucující slaná jemná pasta shio koji. Nasladovaná, usušená a rozemletá obilovina se používá i na rychlé staření (zrání) masa před steakovou úpravou.
Čistá očkovací kultura se používá jednorázově, nedoporučuje se pěstovat a sklízet další generace spor kvůli kontaminaci, ke které nevyhnutelně dochází během inkubace v běžném kuchyňském prostředí.
zelené spory
bílé spory