Přednášky, workshopy
Někdy je patnáctiminutová diskuze tváří v tvář mnohem plodnější, než roky samostudia a stohy (ne)přečtených knih. Pojďme si na fermentace sáhnout, popovídat si o nich a třeba i něco ochutnat.
Přednášky
Pokud byste chtěli obohatit program své akce či výuku o hodinový seminář na téma fermentovaných potravin, rád jej sestavím a odprezentuji. Může jít o doprovodný program k foodfestivalu, doplňkovou výuku pro zájmové kroužky či studenty, okruh přátel, kteří se rádi baví vařením, pro tématické kluby či komunitní spolky.
Na přednášce si povíme o úplně základních principech, sklouzneme se po chemii, prohlédneme si nějaké fotky, ochutnáme limonády nebo naloženou zeleninu z donesených vzorků, inspirujeme se k činnostem, nepolíbené nadchneme, s pokročilými můžeme řešit problémy z oboru.
Aktuálně mám zpracované přednášky s prezentacemi na tato témata, každé na cca 60-120 minut, zde uvádím ke každé název a synopsi:
Návrat života do kuchyně: Na roli mikroorganismů v kuchyni jsme pozapomněli, často považujeme své jídlo za produkty továren, ale jsou to právě neviditelní pracanti, kdo nám chystá sýry, víno, chléb, rum, jogurt, sauerkraut. Popovídáme si o roli mikrobů na světě i o tom, jak je zase pozvat zpátky do našich kuchyní. Následuje 10 fermentů, bez kterých se Vláďa neobejde. (90-120 minut)
Kombucha nohama na zemi aneb Probiotický elixír zdraví: Nejpodivuhodnější nápoj, který si chystáme v naší zemi už sto let a pořád nás něčím neodolatelně fascinuje: vzhledem, legendami, příslibem zdraví. Jak se ale věci mají doopravdy? Co má kombucha společného s houbami? Co je pravda a co mýtus? (90 minut)
Trávicí soustava člověka a výživa mikrobioty a představení knihy Zkvašeno kuchařka na doma: S mikroorganismy jsme se vyvinuli, s mikroorganismy se rodíme i umíráme. Náš vztah s nimi je překvapivě různorodý a dynamický a závisí na něm náš každodenní život. Jak se o své mikrobiomy můžeme postarat? Kolik to zabere práce? Jsou k něčemu probiotika? Proč neztloustneme po čočce? A dá se to zkvasit? (90-120 minut)
Plísně v kuchyni a pátá chuť umami: Houby nám nepřinášejí užitek jenom svými plodnicemi, na které vyrážíme do lesů od jara do podzimu (a na Vánoce). Dělají pro nás mnohem víc a jsou strůjci podivuhodných transformací. I plísně můžeme do svých kuchyní pozvat a získat od nich lahodnou pátou chuť umami. Vítejme glutamát! (60-90 minut)
Domácí levné hospodaření se základními surovinami: investování nemusí znamenat jen ukládání peněz do cenných papírů a nemovitostí. Investovat se dá s dobrou finanční návratností i čas a pár chytrých návyků. Povíme si pár triků, jak zlepšit své nákupní návyky, jak se zorientovat v potravinách, jak je uložit, každý den z nich a z fermentů levně vařit (60-90 minut)
Minimum houbaře 21. století: Máme houby při sběru odřezávat nebo vytrhávat? Ochráníme houbu ponecháním na místě? Dá se houbařit v lednu? K čemu je houbový řidičák? Jak se naučit rozpoznávat více druhů? Slibuji, že na tyto otázky dostanete dobré odpovědi! (60-90 minut)
Cena
Krátkou přednášku či demonstrativní fermentační workshop v rozsahu 60-90 minut u mne pořídíte za 2500 Kč.
Celý podvečerní program s ochutnávkou, přednáškou, promítáním či zjednodušeným workshopem v rozsahu 3 hodin pro 10-20 účastníků za 5000 Kč.
Doprava se počítá z Berouna 3 Kč/km samozřejmě s cestou tam i zpět.
Ceny platí od 1.10.2024
Workshopy
Máte-li prostor a chcete-li si vyzkoušet, jaké to je na potraviny sahat rukama, jak z nich udělat živé jídlo a všechno to zažít, abyste už pak mohli doma samostatně pokračovat, provedu vás tří- až čtyřhodinovým workshopem na libovolné téma z oboru limonád, zeleniny, pečení kvasového chleba či výroby vlastní miso pasty. Odpolední formát nabízím jako Podivuhodné fermentační odpoledne, pište na e-mail info@fermentarum.cz.